Meidän porukka: Järjestörajat ylittävä yhteistyö leventää hartioita

22.10.2020

Tampereella luottamusmiesten, työsuojeluvaltuutettujen ja henkilöstöpäällikön yhteinen tavoite on, että työ päiväkodeissa ja kouluissa sujuu ja on sekä mielekästä että turvallista.

Lue alkuperäinen Opettaja-lehden artikkeli täältä.


  • Teksti Katri Puranen
  • Kuva Konsta Leppänen

TAMPEREEN KASVATUS- JA opetuspalvelujen työsuojeluvaltuutetut ja eri järjestöjen luottamusmiehet kokoontuvat säännöllisesti puhumaan ajankohtaisista henkilöstön hyvinvointia käsittelevistä asioista. Poikkeustilan aikana porukka aloitti säännölliset palaverit henkilöstöpäällikön kanssa.

– Jaamme tapaamisissa tietoa ja ratkomme yhdessä ongelmia, jotta voimme parantaa henkilöstön hyvinvointia, Julkisalan koulutettujen neuvottelujärjestön Jukon luottamusmies Eija Kamppuri kertoo.

Koulu on yhteinen työympäristö sekä opettajille että KVTES-sopimusta noudattavalle henkilöstölle, kuten koulunkäyntiavustajille.

– Kun puhumme asioista yhdessä, tiedämme mitä siellä tapahtuu muutenkin kuin yksittäisen työntekijän näkökulmasta, Julkisten ja hyvinvointialojen liiton JHL:n luottamusmies Päivi Karjalainen avaa.

Järjestörajat ylittävä yhteistyö antaa leveämmät hartijat esimerkiksi työpaikkaristiriitojen ratkomiseen.

– Jos osapuolet kuuluvat eri järjestöihin, pystymme keskenämme pohtimaan, mikä voisi olla ratkaisun avain. Jollakulla voi esimerkiksi olla niin paljon työtehtäviä ja hankalia tilanteita, että syntyy stressiä ja siitä seuraa riitelyä, Kamppuri selvittää.

Jos taas oman järjestön työntekijää halutaan suojella arkaluontoisessa asiassa, toisen järjestön edustaja voi olla yhteydessä esimieheen.

Yksi yhteisen taustatyön hedelmä on varhaiskasvatuksen KVTES-työntekijöiden työaikapankki, josta sovittiin paikallisesti vuosi sitten.


LUOTTAMUSMIEHILLE ja työsuojeluvaltuutetuille asioiden ratkominen porukalla tarjoaa tärkeää vertaistukea. Keskinäinen luottamus kantaa silloinkin, kun asioista ollaan eri mieltä. Avainasemassa ovat hyvät vuorovaikutustaidot, toisten kuunteleminen ja kunnioittaminen.

– Sopimusasioissa olemme kaikki asiantuntijoita. Luotan siihen, että myös toinen osapuoli voi olla oikeassa ja että työnantajalla saattaa olla väärää tietoa, henkilöstöpäällikkö Satu Koski pohtii.

Kun yhteinen linjaus löytyy, jokainen tietää, että toiset seisovat sen takana, vaikka viesti sovituista asioista muuntuisi ison organisaation rattaissa. Yksi luottamusmiesten tehtävistä on oikaista kentällä syntyneitä väärinkäsityksiä ja tuoda niitä työantajan tietoon, jotta ohjeistuksia voidaan tarvittaessa tarkentaa.

– Helpotamme esimiesten roolia ja ehkäisemme ristiriitojen syntymistä, kun selitämme, miten asioista on sovittu, Jukon luottamusmies Riina Hilo toteaa.

Työsuojeluvaltuutettu Jouni Kaipainen muistuttaa, että voimakas tunne voi estää asioiden rationaalisen käsittelyn.

– Jos vuorovaikutus ei jossain kohtaa toimi, kirjaan asiat paperille ja lähden ratkomaan niitä kuin pylväsporakoneen vikoja.

Tarvittaessa hän kyselee sähköpostitse, miksi jokin asia ei ole edennyt.

– Jokaisessa viestissä pitää kuitenkin olla hyvä tahto ja aina jokin toivonkipinä tai kehitysehdotus mukana, Kaipainen painottaa.