Varhaiskasvatus lisää lapsen elämänlaatua
4.9.2017
Kirjoitin Aamulehteen oheisen mielipidekirjoituksen.
Nyt juhlitaan varhaiskasvatusta!
Tiistaina 5.9. vietetään Vasuista vauhtia varhaiskasvatukseen -päivää, johon Opetushallitus on kutsunut kaikki mukaan. Tuona päivänä juhlitaan paikallisia varhaiskasvatussuunnitelmia (vasuja), jotka on otettu käyttöön elokuun alussa tänä vuonna. Tutkimuksissa on todistettu, että osallistuminen varhaiskasvatukseen on tärkeää lapsen elämänlaadulle sekä lapsen lyhyen ja pitkän aikavälin sosiaaliselle ja kognitiiviselle kehitykselle. Sillä on todettu olevan vaikutusta myös lapsen positiiviselle asenteelle oppimista kohtaan. Lisäksi se helpottaa lapsen koulupolkua.
Varhaiskasvatus on osa suomalaista koulutusjärjestelmää. Se on koulutuksen perusta, jossa olennaista on lapsen oikeus kuulua ryhmään ja saada kavereita sekä ilmaista itseään monin eri muodoin. Laadukkaassa varhaiskasvatuksessa lapsi saa harjoitella uusia taitoja, oppia
uusia asioita, tulee kuulluksi ja ymmärretyksi sekä saada tukea ja tasavertaista kohtelua. Hoiva ja huolenpito ovat oppimisen ilon ohella tärkeitä asioita varhaiskasvatuksessa. Varhaiskasvatuslaki ja 1.8.2017 voimaan tulleet uudet varhaiskasvatussuunnitelman perusteet edellyttävät aiempaa enemmän. Tämä tarkoittaa monessa kunnallisessa ja yksityisessä päiväkodissa ja perhepäivähoidossa toimintatapojen muutosta. Vain laadukas varhaiskasvatus on tuloksellista.
Pirkanmaalla on tähän muutostarpeeseen tartuttu. Päiväkodeissa on kevään aikana ahkerasti opiskeltu varhaiskasvatussuunnitelman perusteita ja mietitty, mitä se tarkoittaa juuri siinä päiväkodissa. Pohdittu on myös lastentarhanopettajan roolia pedagogiikan vahvistajana ja lastenhoitajan roolia hoivan ja huolenpidon ammattilaisena. Lisäksi ainakin Tampereen seudun kunnissa on kohta vuoden verran tehtäväänsä koulutetut ns. vasu -agentit tehneet työtä päiväkotien henkilöstön kanssa mm. siitä, mitä varhaiskasvatuslaki ja varhaiskasvatussuunnitelman perusteet käytännössä tarkoittavat ja miten toimintakulttuuria tulee muuttaa. On huomattu, että varhaiskasvatuksen laatu koostuu henkilöstön koulutuksen ja osaamisen tasosta toimintakulttuurin ja työolosuhteiden lisäksi. Nämä ovat merkittävässä osassa siihen, millaista varhaiskasvatusta voidaan lapsille tarjota.
Useat tutkimukset ovat osoittaneet myös sen, että lasten keskinäiset sekä aikuisten ja lasten väliset suhteet ovat merkityksellisiä. Toiminnan tulee olla pedagogisesti mielekästä. Lapsen elämän kannalta keskeiset kehitykselliset muutokset tapahtuvat jo ennen kouluikää. Lapselle sopiva ja mielekäs toiminta, hyvien ystävien parissa tuottaa onnellisuuden kokemuksia, joilla on vaikutusta lapsen tähän hetkeen ja vielä pitkälle tulevaisuuteen.
Juhlikaamme siis vasua. Se takaa sen, että jokaisella lapsella on oikeus saada varhaiskasvatuksesta tukea omalle kasvun ja oppimisen polulle sekä ennen kaikkea oppia leikkien ja iloita oppimastaan.
Eija Kamppuri
LTOL jaoksen puheenjohtaja
OAJ Pirkanmaa
