Haastattelu Aamulehdessä 13.4.2016

13.4.2016

Eppu-kerhot: ”Miten vanhemmille markkinoidaan toimintaa, josta ei tiedetä”


Lue alkuperäinen Aamulehden artikkeli täältä


Hämmennys Tampereen esikoulu-uudistuksen ympärillä jatkuu. Ensi syksynä suurin osa lapsista jatkaa aamun neljän esiopetustunnin jälkeen koululaisten kanssa samoissa iltapäiväkerhoissa. Kukaan ei kuitenkaan tunnu tarkkaan tietävän, miten tämä Eppu-kerhotoiminta järjestetään ja mitä se pitää sisällään.

Kaupunki on ohjannut epätietoiset vanhemmat ottamaan yhteyttä päiväkodin johtajiin, jotka eivät kuitenkaan osaa vastata kysymyksiin. Epätietoisia ovat myös koulujen rehtorit.

- Olen saanut paljon yhteydenottoja liittyen Eppu-kerhoihin. Huolestuneita kysyjiä on ollut niin lastentarhanopettajissa, lastenhoitajissa, päiväkodin johtajissa kuin myös lasten vanhemmissa, toteaa tamperelainen lastentarhanopettaja ja luottamusmies Eija Kamppuri. - Minulta onkin kysytty, miten on mahdollista, että vanhemmille markkinoidaan toimintaa, josta ei tiedetä, mitä se on, Kamppuri kertoo.

Tampereen kaupungin kasvatus- ja opetuspäällikkö Tuija Viitasaari vastaa, että rehtoreita ja päiväkodin johtajia on informoitu ja koulutettu asiasta tammikuusta lähtien. Tiedotustilaisuuksia on järjestetty myös kouluilla, esimerkiksi Koiviston koululla.

MYÖS KERHOJEN hallinto ja niitä koskeva lainsäädäntö herättävät kysymyksiä. Sekavuutta aiheuttaa se, että esiopetusta sekä koulujen aamu- ja iltapäivätoimintaa ohjaa perusopetuslaki. Jos esiopetusta täydentävä toiminta on päivähoitoa, sitä koskee varhaiskasvatuslaki, mutta kerhotoiminnasta ei ole säädöksiä

Esiopetus järjestetään koulun tiloissa, mutta Tampereella esiopetuksessa olevat lapset ovat kirjoilla varhaiskasvatuksessa. Vaikka esiopetusta annetaan kouluilla, toiminta tapahtuu päiväkodin johtajan alaisuudessa ja lapsille pitää tarjota varhaiskasvatusta. Myös esiopetuksen henkilöstö toimii jonkun päiväkodin johtajan alaisuudessa.

Esimerkiksi Pirkkalassa esiopetus järjestetään kokonaan koulun toimintana, ja esiopetusikäiset lapset on otettu koulun oppilaiksi. Esiopetuksessa toimivan henkilökunnan lähiesimies on koulun rehtori. Työntekijät ovat siellä opetusalan työehtosopimuksen piirissä ja heillä on sen mukainen työaika ja palkkaus.

Henkilökunta on Kamppurin mukaan kysellyt myös sitä, millä ajalla he kuljettavat kouluilta esikoulun jälkeen päivähoitoon meneviä lapsia, kun esiopettajilla ei nytkään ole ylimääräistä aikaa.

- Samalla pitäisi tiivistää yhteistyötä varhaiskasvatuksen, siihen kuuluvan esiopetuksen ja perusopetuksen välillä. Toiminnan suunnittelu, toteutus ja arviointi vaativat aikaa, Kamppuri huomauttaa.

TÄSTÄ ON KYSE

Esiopetusta täydentävää toimintaa järjestetään Tampereella ensi syksystä lähtien kahdella tavalla. Koulujen tiloissa toimivat Eppu-kerhot, lisäksi päiväkodeissa on mahdollisuus osa-aikaiseen hoitoon.

Kerhoissa on toimintaa kello 7–17. Eskarilaiset ovat osan aikaa omissa ryhmissään ja osan aikaa yhdessä ensimmäisen ja toisen luokan oppilaiden kanssa.

Esiopetuksen lastentarhanopettajat ja lastenhoitajat sekä koulun kerhojen ohjaajat järjestävät toimintaa yhdessä.